Östtyskland hade ett hemligt dopningsprogram där de använde olika substanser för att förbättra idrottarnas prestationer. Detta program, som var särskilt riktat mot kvinnliga idrottare, ledde till allvarliga hälsoproblem och har lämnat ett mörkt arv inom idrottsvärlden.
Hemligt Program
Mellan 1966 och 1972 körde Östtyskland ett hemligt dopningsprogram där substanser som metandrostenolon, ett annat namn för Metandienon var att de kallades ryssfemmor eller ”ryssar”. Det var ett slanguttryck som kommer från att förpackningarna har rysk text och att tabletterna innehåller 5 milligram vardera av den verksamma substansen, metandienon. Denna substans klassas som doping, och är förbjuden runt om i världen, ett annat preparat som användes var oral-turinabol användes för att förbättra prestationerna hos både manliga och kvinnliga idrottare. Programmet var noggrant övervakat av staten och involverade ett stort antal läkare och forskare.
Stort och Målinriktat
Programmet var omfattande och syftade till att stärka landets idrottsliga framgångar genom att använda stora doser av anabola androgena steroider. Det var aktivt fram till återföreningen 1990. Målet var att göra Östtyskland till en idrottslig supermakt, och många idrottare tvingades delta i programmet utan att förstå de fulla konsekvenserna.
Hälsoproblem
De kvinnliga idrottarna drabbades särskilt hårt av dopningen. Många av dem upplevde allvarliga biverkningar som ökad hårväxt och gynekologiska problem. Studier har visat att effekterna av dessa steroider kan vara långvariga och allvarliga, vilket understryker de djupa hälsokonsekvenserna av programmet.
Exempel på drabbade idrottare
Två av de mest kända fallen är Heidi Krieger och Kornelia Ender. Heidi Krieger, en kulstötare, drabbades av så allvarliga fysiska och psykiska biverkningar att hon senare bytte kön och blev Andreas Krieger. Kornelia Ender, en simmare som vann flera olympiska medaljer, erkände senare att hon hade dopats som en del av programmet.
Detta är mörk idrottshistoria. Den påminner oss om hur långt är individer, länder beredda att gå för att uppnå idrottsliga resultat både individuell nivå och nationell nivå. Kan vi lära oss av historien och säkerställa att framtida idrottare inte utsätts för liknande risker?
Källor
Franke WW, Berendonk B. ”Hormonal doping and androgenization of athletes: a secret program of the German Democratic Republic government.” Clin Chem 1997; 43: 1262–79
Prendergast HM, Bannen T, Erickson TB, Honore KR. ”The toxic torch of the modern Olympic Games.” Vet Hum Toxicol 2003; 45: 97–102
Hänvisningar
Om du vill fördjupa dig i ämnet kan jag rekommendera en podd som finns på Sveriges radios hemsida. Om du klickar länken nedan kan du lyssna på den.
Skräckdopningen i Östtyskland 22 oktober 2020 – P3 Dokumentär | Sveriges Radio