Jurij Sedych en av världens största inom friidrott har kastat släggan för sista gången.

Ser nyheten att den ukrainske släggkastaren Jurij Sedych avlidit i en ålder av 66 år. Dödsorsaken var hjärtattack enligt media. Jurij har bland annat vunnit två OS guld i slägga och innehar fortfarande världsrekordet i grenen. I detta blogginlägg tänkte jag inte fördjupa mig i hans meriter utan mer när jag som mycket ung fick möjligheten att träffa honom.

I slutet av 70-talet sysslade jag med kastgrenar inom friidrott och mest var det slägga som gällde. Jag, tillsammans med några andra talanger inom släggkastning i Sverige på den tiden, hade förmånen att träffa Jurij på ett träningsläger i Västerås 1978. Jag vet inte riktigt hur detta gick till men via Svenska Friidrottsförbundet hade man lyckats bjuda in Jurij och Anatolij Bondartjuk som också var en framgångsrik släggkastare från f.d. Sovjetunionen.

Jag var vid detta tillfälle 17 år och Jurij var 23 år. Han hade redan då ett OS-guld från Montreal 1976. Jag hade medalj i ett Distriktsmästerskap i slägga för Västmanland. Vad jag kommer ihåg från mötet med honom var hans ödmjukhet och att han hade så omoderna träningskläder och skor (enligt mitt västerländska synsätt!). En annan sak jag minns var att han inte gillade att man sopade kastringen om den blev blöt eller kom in skit. Hans inställning var att man inte skulle sopa kastringen: ”När jag tränar hemma har vi aldrig någon sopkvast utan vi brukar slänga in sågspån om det blir blött”. ”Sågspån, varför då?” frågade jag ”-Jo, sågspån suger upp fukten, sedan gör det träningen mycket svårare och utmanande!” Jag fattade först ingenting, men sedan förklarade han: ”Om du inte kan hantera plötsliga förändringar på en träning, hur ska du då kunna hantera en förändring på en tävling?” Detta är så klokt sagt. Detta har varit en sak jag tagit med mig i livet: ”om du inte fixar det på en träning, kommer du inte att fixa det på tävling heller. För att nå framgång måste du hela tiden träna på att utmana dig själv”.

Jag sysslade med friidrott i 4 år till och 1982 slängde jag in handduken för gott. Då hade jag haft skadeproblem i ett vänsterknä bra länge och började plugga på högskolan istället.

Nedan en bild från mötet med Jurij på Apalby kastfält i Västerås, 1978.

Jurij Sedych till vänster på Apalby kastfält, undertecknad till höger.

Källhänvisningar:

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Jurij_Sedych

Share