Dokumentär om att det är 100 år sedan tragedin startade i Europa

Jag är ingen större fan av serier på TV. Det beror på mig, oftast tycker jag de är dåliga och inte  är värda att lägga ner tid på. Sedan finns det undantag. SVT sänder just nu, för att uppmärksamma 100-års minnen av första världskrigets utbrott, en utomordentligt bra serie som heter Det stora kriget.  Jag gillar perspektivet de har i dokumentären, berättelser om s.k. vanligt folk från olika länder och hur de påverkades av kriget. Programmen introduceras av historikern Peter Englund och hans perspektiv brukar ju vara att utgå från den lilla människan, i ett historiskt sammanhang. Jag tänker närmast på hans otroligt välskrivna alster som Poltava, t.ex.

Det man slås av är den fullständiga avsaknad av realitet och samhällsanalys, som verkade finnas för 100 år sedan och hur naiva många människor var: vad spännande med ett krig, jag vill också vara med!!!  En sak jag slås av när jag tittar, är att resultatet av detta fruktansvärda krig faktiskt är en viktig anledning bakom EU-tanken.  Aldrig mera krig i Europa!  Sedan är det en annan sak att EU har problem, men EU kommer alltid att vara ett fredsprojekt för mig. Nu har det visats två avsnitt och jag ser verkligen framemot det återstående avsnitten!

Share