“-Hur gammalt är barnet?”

Denna dråpliga historia är helt sann. För mycket länge sedan, i början av -90-talet,  tävlade jag i sporten Styrkelyft. Om du inte känner till vad Styrkelyft är, så är det en sport som består av tre moment: knäböj, bänkpress och marklyft. Sporten går i korthet ut på att man skall lyfta så mycket som möjligt. Knäböj, innebär att man har stången med vikter på sina axlar och sedan böjer i knäna, för att pressa upp stången. Bänkpress har nog de flesta provat på någon gång.  I momentet marklyft lyfter man stången från golvet tills kroppen är fullt utsträckt.

När jag höll på så var Styrkelyft i mångt och mycket en materialsport. Det var inte helt oviktigt vad man hade för uttrustning. Det gäller speciellt val av skor. När man gör momentet marklyft så gäller det att få så kort lyftväg som möjligt och skovalet är därför extra viktigt. Sockeplast är en fotbeklädnad som är tillåteten i marklyft(!). För er som inte känner till sockeplast, är sockeplast en sorts kraftig strumpa i plast med räfflad undersula, som saknar klack. När jag var barn så hade vi alla ungar sockeplast på fötterna när det var gympadags. Nu hör det tillsaken att när man har sockeplast i marklyft så får man lyfta stången en kortare sträcka, eftersom sockeplast just saknar klack. Mina sockeplast var sprukna och slutkörda så jag behövde köpa nya inför en tävling. Jag gick in i skoaffären vid Tybbletorg i Örebro och med bestämda steg gick jag fram till damen i kassan och frågade:

”-Hej, jag skulle vilja ha ett par sockeplast?”.  Damen i kassan svarade med följande kommentar: ”-Javisst, hur gammalt är barnet?”. Jag kom helt av mig. Jag fick bita mig i läppen för att inte brista ut i ett gapflabb. Vad skulle jag säga? Jag kunde ju inte säga att det var jag som skulle ha dom! En välvuxen karl i 30-årsåldern, vägandes 120 kg? Nä, det skulle jag inte bjuda på. Jag sade att:

”-Storlek 45 blir nog bra!” Jag kommer inte ihåg exakt vad damen i kassan svarade, om hon tyckte att det var en abnorm unge eller inte. Förmodligen höll hon masken och hon förstod att det var jag som skulle ha dem. Jag fick mina sockeplast och jag kunde fortsätta och dra mina marklyft och tävla. Hur det gick på tävlingen sedan har jag glömt.

Share