Ingen kris på Kreta

Just hemkommen från stranden. På med air condition för lite svalka och vila. Två dygn avklarade på Kreta. Idag var det första egentliga dagen på stranden. Trots att det pågår ett storpolitiskt drama just nu – Euron, med Grekland som en aktör, är det inte mycket man märker av detta i lilla byn Agia Pelagia, cirka 30 min bilresa från Hiraklion. Nödlån, euro eller inte euro känns avlägset. Här pågår livet som det alltid har gjort, verkar det som.

Kvitton

En annan intressant detalj är att man får rediga kvitton när man går på restaurang etc. Man får t.o.m kvitton när man ligger på stranden och har hyrt sitt parasoll och solsäng! Jag säger inte detta för att skriva någon på näsan och egentligen bryr jag mig inte så mycket om detta med kvitton eller inte kvitton när man turistar, men det är ju intressant att notera skillnader och när det börjar hända saker.  Exempelvis fick jag höra storyn att den person som tidigare skött dettta med solstolsbetalningen, hade stoppat mycket av solstolspengarna i egen ficka och dragit till Tyskland av alla ställen.

Instruktion  vid byns bankomat att vi som turiser kan ta ut pengar.

Ordentliga kvitton får man vid restaurangbesök och när man hyr solstolar på stranden.

 

Turister kan ta ut pengar ur bankomaterna

Igår var jag och handlade mat i en välsorterad super market i byn. Hyllorna var välfyllda med varor och det fanns egentligen ingenting man saknade. Det var inga köer till byns bankomat heller. Det var uppsatt en instruktion vid bankomaten om kontantuttag där en del förtydliganden gjordes.

bankomat

Instruktioner till oss turister att vi kan ta ut pengar som om vi vore hemma.

 

Lördag eftermiddag

Grekerna är lika gästvänliga mot oss turister som de alltid varit. Nedan en bild över bygatan i Agia Pelagia, tagen från min balkong nu i eftermiddag. Skönt med värme och sol.

Bygatan Agia Pelagia

 

Share