Kan Georg Orwell’s “1984” vara himmelriket?

Sitter på tåget mot Göteborg. Lyssnar på Sveriges Radio’s Radioföljetong “Käre Ledare – min flykt från Nordkorea” av Jang Jin-sun, just nu. Jag fick tipset av en kollega. Vad som slår mig när jag lyssnar på denna bisarra, och fullständigt fascinerade berättelse är hur skrämmande den är. Nu har jag inte lyssnat färdigt, men det som slår mig är parallellerna till Georg Orwell’s roman “1984”. Att leva i Orwell’s värld verkar ju vara rena rama himmelriket, jämfört med den värld som Jang Jin-sun berättar om i nord-Korea. Jag menar, här här kan vi prata om byråkrati! Inte så konstigt att det är hungersnöd och fattigdom i det landet. I nord-Korea verkar det ju finnas ett departement för nästan varje fråga. Lite skämtsamt kan man ju undra om det också finns ett departement för fåniga gångarter, som den där skruvade Monthy Python-sketchen?  Bara en sådan sak, “Käre Ledare” handlar om Jang-sun, en poet och författare, som har till jobb att skriva hyllningspoem till deras högste ledare. Han sitter på ett departement, Departementet för en enad front,  tillsammans med andra kollegor som också skriver propaganda för diktatorn Kim-Jong Il-s räkning.  Jag har inte tänkt att recensera radioföljetongen, men det är ett stycke nutidshistoria, bortom det man inte trodde var möjligt. Snacka om att dikten överträffar verkligheten.  Om du vill lyssna, kan du klicka här.  

På tåget mot Göteborg

 

Share