Barndomskvarter

Åren drar snabbt förbi. Det blev jag varse för ett tag sedan. En bild från mina barndomskvarter, Karlvagnsgatan, i Västerås dök upp i en Facebook-grupp jag är medlem i. I förgrunden på bilden ser man ett torp med tillhörande bodar och uthus. Jag vet inte vem det var som bodde där, men jag har svaga minnen av detta torp. Vi bodde i det vita huset, längstfram till höger på bilden. Husen var på den tiden sju våningar och vi bodde på våning nummer sex. Vi var den andra hyresgästen som bodde i det huset och den lägenheten sedan huset var klart.

Det jag kommer ihåg var att jag som liten  pojke ofta satt och tittade ut över den storslagna utsikten från mitt rum på sjätte våningen. Självklart såg jag torpet och mannen som bodde där. Torpet revs och idag ligger det en kyrka på platsen, Mikaelikyrkan. Jag var tvungen att googla när kyrkan blev klar och den invigdes 1966. Så den svart-vita bilden är tagen före 1966. Jag vet inte exakt årtal. Ett annat minne jag har från den tiden är när det blev omläggning till höger-trafik, 1967. Självklart satt jag och tittade ut från mitt fönster och bland de första jag såg som körde på höger sida var en mopedist.

Förra året var jag i Västerås på besök och vi åkte bl.a på Råbyleden. Det jag hann se var att nu hade man byggt några hus framför huset vi bodde i. Det låg hus mellan “mitt” hus och Mikaelikyrkan. Det såg lite trångt ut, tyckte jag. Tyvärr blev det ingen möjlighet att ta kort över hur det ser ut idag. Kortet nedan tog jag vid ett besök 2013, innan husen var klara. Kortet är taget från Mikaelikyrkan.

Karlvagnsgatan 4, från Mikaelikyrkan Karlvagnsgatan 4, från Mikaelikyrkan, 2013.
Karlavagnsgatan, före 1966. Huset i framkant, längst till höger bodde jag.

Share