Mellan Saltkråkan och Bullerbyn

Sommar, bad och sol heter det ju. Det är kul att kombinationen fungerar i samband med att man är långhelgsledig. Långhelgen den här gången var Kristihimmelfärdshelgen, där det är helgdag på Torsdag och s.k. klämdag på Fredagen. Jag har alltid tagit ledigt den klämdagen och det är oftast för att vädret brukar vara bra.

Denna bloggpost handlar om mitt besök på Loftahammar på ostkusten och mina intryck därifrån. Jag skall erkänna att ostkusten är en vit fläck på kartan, i den meningen att jag inte varit där speciellt mycket. På äldre dar ändrades detta lyckligtvis och jag har nu vänner som har anknytning till trakten.

Helgens besök gick till Loftahammar och besök hos goda vänner. Vädret var perfekt för en rundtur med båten i kustbandet och vi styrde kosan mot Björkö, ett fantastiskt ställe i kustbandet utanför Västervik/Loftahammar. Björkö kan endast besökas med båt och är en del av Tjust skärgård. Björkö är en del av ett naturreservat och beskrivs som en blandning av Saltkråkan och Bullerbyn. Faktum är att när man väl lagt ankar och börjar fotvandra på ön, så förstår man varför man valt Astrid Lindgrens vokabulär för beskrivningen av ön. Det stämmer verkligen!

Vi vandrade uppför en utsiktspunkt, där det var fixat för medhavd matsäck. Väl där så var det bara att ta fram kaffekorgen och sätta sig ned och njuta av det fantastiska vädret, kaffet och den fantastiska utsikten. Ännu en gång fick jag bevis för att Sverige är ett fantastiskt land. Nedan följer några bilder från besöket.

Sjöbodarna på Björkö där vi ankrade båten. Bilden längst ned till höger är tagen från utsiktstället.

 

Referenser:

Björkö gård

 

 

 

Share