Vågar vi lita på att informationen är riktig?

Nu har det hänt igen! I början av veckan kunde man läsa och höra om att telefonabonnenter skulle bli debiterade om man svarade, när man blev uppringd från speciella nummer. De var polisen i Karlstad som hade fått in anmälningar, om att personers telefonräkningar skjutit i höjden, efter att de hade besvarat vissa samtal. Telia hade gått ut och dementerat uppgifterna i ett pressmeddelande tämligen omgående och sagt att det är omöjligt att bli debiterad, enbart av det faktum att besvarar ett telefonsamtal!

Det händer ofta att vi hör om dessa hoaxs, scams och olika påhitt, där det visar sig att informationen inte är tillförlitlig. Det blir ju ännu mer olustigt när vi är så snabba med att dela med oss av vad vi läser och ser på sociala medier. Hur ofta har du delat information du sett på t.ex Facebook och där du inte är helt säker på att det du delar är riktigt? Jag har nog gjort det några gånger.

En sak är säker; olika rykten, vandringssägen etc. kommer ständigt att finnas. Människor, kommer att fortsätta sprida rykten och föra dessa vidare på olika sätt. De har alltid funnits där och det är något vi får lära oss att leva med. Däremot kanske vi ska vara försiktiga och inte ha så bråttom nästa gång vi delar med oss av den där suspekta informationen. Ställ dig själv frågan: ”verkar detta rimligt?” Innan du för något vidare.

Slutligen några tips på ansett, trovärdiga sajter, som handlar om olika sorters rykten på nätet:

www.hoaxbusters.org

www.snopes.com

Du kanske har tips på fler trovärdiga sajter? Välkommen att höra av dig i kommentarsfältet!

Källor:

 

Share